Glädjebeskedet – kraftigt ner i SHL

SHL: Glädjebeskedet – kraftigt ner i SHL 2025-04-09 SHL

Säkerhetsarbetet inom svensk hockey ger resultat. Sedan starten av projektet "Nollvision" 2019 har antalet hjärnskakningar minskat kraftigt – med hela 73 procent i SHL.

– Den största orsaken är en högre medvetenhet från spelarna själva, säger Morgan Johansson, ansvarig för spelarsäkerhet på Svenska Ishockeyförbundet.

Efter flera år av oro kring hjärnskakningar inom svensk ishockey lanserades 2019 initiativet "Nollvision", ett samarbete mellan Svenska Ishockeyförbundet, SHL, SDHL och Spelarfacket. Syftet: att minska antalet hjärnskakningar och öka säkerheten på isen.

Fem år senare visar statistiken tydliga framsteg.

– I SHL ser vi en minskning med 73 procent, vilket är väldigt positivt, säger Morgan Johansson.

Skärpta bedömningar och förändrat spelbeteende

Förklaringen bakom den markanta förbättringen är flera – men framför allt att både spelare och domare agerar annorlunda i dag.

– Det handlar om en högre medvetenhet från spelarna, i kombination med att vi satt ner foten och är tuffare i våra bedömningar vid potentiellt farliga situationer, säger Johansson.

I praktiken innebär det att domare i större utsträckning straffar tacklingar mot huvudet och vårdslöst spel, samtidigt som spelare blivit mer medvetna om sitt eget ansvar i närkamper.

Arbetet fortsätter – viktig för framtiden

Trots de positiva siffrorna betonar Johansson att arbetet långt ifrån är färdigt.

– Det som blir viktigt framöver är att vi fortsätter med skadeförebyggande åtgärder och inte känner oss nöjda. Spelarnas säkerhet är en nyckelfaktor både för att locka nya spelare och för att få befintliga att spela längre, säger han.

Med projektet som fortsatt grund hoppas Ishockeyförbundet att utvecklingen fortsätter i rätt riktning – mot en ännu tryggare hockeymiljö på alla nivåer.

Publicerad 2025-04-09 13:32 av merHockey.se

Mer nyheter från SHL