Bekräftar mordhot under slutspelet

SHL: Bekräftar mordhot under slutspelet 2025-03-26 SHL

Hatet mot domare i svensk ishockey har nått en ny och skrämmande nivå. SHL:s och Hockeyallsvenskans domarchefer vittnar om ett allt tuffare klimat – och under den senaste veckan har flera mordhot riktats mot domare.

– Du skulle se min mejlkorg efter gårdagen. Det är så fruktansvärt grova saker, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink till Expressen.

Ilska efter domarmiss – och hoten strömmade in

Under tisdagens avgörande kvalmatch mellan HV71 och Modo uppstod en omdiskuterad situation som kom att stå i centrum efteråt. En missad icing-puck i den andra perioden gav HV71 chansen att utöka sin ledning till 2–0, vilket väckte stor frustration hos Modos tränare Mattias Karlin. Han konfronterade domarchefen Tomas Thorsbrink på plats direkt efter matchen.

Men reaktionerna på domslutet sträckte sig långt bortom frustration på isen och i båsen. Hatstormen mot domarna eskalerade snabbt, och flera hotfulla meddelanden började strömma in.

– Det otäcka är att det blivit en vardag. Om jag hade skickat samma saker till någon på en annan arbetsplats hade jag fått sparken, säger Thorsbrink till Expressen.

SHL har nolltolerans mot hot riktade mot domare och vidarebefordrar alla sådana ärenden till ishockeyförbundets säkerhetsavdelning. Den senaste veckans händelser har dock varit särskilt allvarliga, och domarcheferna bekräftar att flera fall polisanmälts.

”Det finns mycket galningar där ute”

Hockeyallsvenskans domarchef Björn Wettergren beskriver en liknande situation i sin liga. Enbart under den senaste veckan har tre till fyra mordhot riktats mot domare i Hockeyallsvenskan.

– Det tickar in. Det är inget vi vill ha eller tycker är kul, men det finns rutiner för det, säger han för Expressen.

Hoten kan dyka upp även när domaren inte gjort några större misstag. Ofta handlar det om att någon anser att en viss situation bedömts fel och att en extrem reaktion blir konsekvensen.

– Någon tycker att domaren har gjort något dåligt vid något tillfälle och tycker att en rimlig lösning är att den domaren ska sluta leva, säger Wettergren.

Båda domarcheferna menar att samhällsklimatet har hårdnat och att det speglas även inom hockeyn.

– Språkbruket har förändrats och blivit grövre. Klimatet mellan spelare och domare på isen har nog aldrig varit bättre, men ju längre bort från isen du kommer, desto värre blir det, säger Thorsbrink.

Rekryteringskris – vem vill bli domare?

Den eskalerande hotbilden mot domare är inte bara ett akut problem för de som redan arbetar i yrket. Det påverkar också återväxten, menar domarcheferna.

– Vilka vill egentligen bli domare när det är så här? säger Thorsbrink.

Wettergren fyller i:

– Det är alltid särskilt jobbigt för den som får sitt första hot, men det är obehagligt för alla. Det räcker med att en galning tar hoten på allvar, då är det på riktigt.

Flera unga domare slutar tidigt i sina karriärer efter att ha upplevt hot och hat från spelare, ledare och supportrar.

– Det är en viss typ av personlighet som orkar med det här. Vi ser att många börjar döma på ungdomsnivå men sedan känner att det inte är värt det och slutar, säger Thorsbrink.

Han påpekar att det här är ett problem som inte går att lösa över en natt.

– Det kanske är en kulturförändring som måste ske över tid. Vi måste få folk att förstå att kritik och diskussion är en sak – men hot och hat hör inte hemma i sporten.

Hoten får konsekvenser

Det ökade hotet mot domare riskerar inte bara att påverka rekryteringen utan också själva sporten. En domare som ständigt utsätts för hot och hat kan börja tveka i sina beslut och påverkas undermedvetet på isen.

– Ingen vill hamna i en situation där domare börjar ta beslut baserat på rädsla för att bli hotad efteråt, säger Wettergren.

SHL och Hockeyallsvenskan arbetar nu vidare med säkerhetsfrågan och kommer att fortsätta polisanmäla alla hot mot domarna. Men både Thorsbrink och Wettergren efterlyser en större förändring i hur hockeysamhället ser på domare och respekten för deras arbete.

– Vi måste hjälpas åt att få bort det här. Det ska inte vara en del av hockeyn, säger Thorsbrink.

Publicerad 2025-03-26 13:24 av merHockey.se

Mer nyheter från SHL